Akcie v USA zpevňují, index S&P 500 je nejvýše od prosince 2007

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším růstem a jejich hlavní index S&P 500 se dostal na průběžné maximum od prosince 2007. K růstu cen přispívá hlavně solidní statistika z tamního trhu práce a z trhu bydlení. Příliš neuškodila ani dílčí statistika, která ukázala na nečekaný pokles aktivity v klíčové oblasti USA.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.583 bodů a vykazoval růst o 0,5 procenta. Širší index S&P 500 přidával rovněž 0,5 procenta a byl na 1480 bodech, půlprocentní zisk měl také index Nasdaq Composite, který vystoupil na 3134 bodů.

Statistika ukázala, že počet lidí, kteří žádají o podporu v nezaměstnanosti, minulý týden klesl na pětileté minimum. Trh obvykle těmto číslům velkou pozornost nevěnuje, protože silně kolísají, i tak ale údaje považuje za potvrzení názoru, že se ekonomika zlepšuje.

Vzpruhou pro trh byla i statistika z trhu bydlení. Počet zahájených staveb se totiž v prosinci zvýšil na čtyřleté maximum a narůstá i počet vydaných stavebních povolení. To znamená, že výstavba nových rodinných a bytových domů by se měla v průběhu roku dál zvyšovat.

"Připomíná nám to, že i když situace na trhu práce se nijak výrazně nezlepšila, pomalu ale jistě to lepší je," poznamenal analytik investiční společnosti J.P. Morgan Funds Andres Garcia-Amaya.

V růstu cen akcií se ale příznivě odrážely i dobré výsledky společnosti eBay. Ta těží z rostoucí obliby on-line nákupů a její zisky už delší dobu táhne především platební součást PayPal. Akcie eBay tak v poledne přidávaly tři procenta a pohybovaly se kolem 54,50 USD. Jsou tak nejvýše od roku 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK