Japonské akcie díky vývozcům vzrostly, jen oslabil

18.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. ledna (ČTK) - Japonské akcie na závěr týden vzrostly nejvíce za 22 měsíců. Zisky si připsaly také za celý týden, a to již desátý týden za sebou, což je nejdelší rostoucí období trhu od roku 1987. K růstu přispívají hlavně vývozci, kterým pomáhá očekávání, že japonská centrální banka příští týden přistoupí k agresivnímu uvolnění měnové politiky, které oslabí měnu jen. Index Nikkei stoupl o 2,9 procenta na 10.913,3 bodu. Za celý týden index vzrostl o jedno procento.

Automobilka Toyota zpevnila o 2,1 procenta a Honda o 3,2 procenta. Výrobce elektroniky Panasonic stoupl o 5,3 procenta. Vývozcům pomáhá očekávání poklesu jenu. Slabší jen znamená, že příjmy firem ze zahraničí budou vyšší při přepočtu na domácí měnu.

V centru zájmu investorů se ocitl i výrobce elektroniky Sony, který zpevnil o 12,2 procenta na nejvyšší hodnotu za šest měsíců. Firma oznámila, že její americká divize chce prodat budovu centrály v New Yorku. Klesaly však letecké společnosti All Nippon Airways a Japan Arlines kvůli problémům s novými letadly Boeing 787 Dreamliner a růstu cen ropy.

Analytici očekávají, že japonská centrální banka příští týden zvýší svůj inflační cíl na dvě procenta, i když zřejmě nebude stanoven termín, dokdy chce tohoto cíle dosáhnout. Banka by rovněž mohla rozhodnout, že až do dosažení tohoto cíle bude pokračovat v nákupu majetku. Nová vláda již několikrát dala najevo, že hodlá tlačit na banku, aby dále uvolnila svoji měnovou ekonomiku a podpořila slábnoucí ekonomiku.

Japonský jen v Asii pokračoval v poklesu, protože investoři upravují své pozice v očekáváním nových kroků japonské centrální banky na podporu ekonomiky. Dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 90,11 JPY po výstupu až na 90,21 JPY, což byla nejvyšší hodnota od června 2010. K euru však oslabil o 0,1 procenta na 1,3385 USD. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 120,59 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK