Koruna dopoledne oslabovala vůči euru i dolaru

18.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:00 klesla k euru proti čtvrtku o 15 haléřů na 25,65 Kč/EUR a vůči dolaru si pohoršila o 11 haléřů na 19,20 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna začíná dnešek oslabením k euru na 25,65 Kč/EUR. Stejný pohyb sledujeme na polském zlotém, který se ale jen vrací na čtvrteční úroveň po otevření na silnějších hodnotách. Maďarský forint si drží zisky ze čtvrtečního obchodování bez většího pohybu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka lze předpokládat, že za oslabením koruny stojí zejména technické faktory, protože na zveřejnění výsledku běžného účtu platební bilance koruna reaguje málokdy. "Navíc listopadový schodek běžného účtu byl nižší, než se očekávalo," doplnil. Běžný účet v listopadu snížil schodek na dvě miliardy korun.

Vlk dodal, že euro k dolaru se ráno dostalo těsně nad 1,34 USD/EUR. Později ale zisky korigovalo a kolem 10:00 se obchodovalo na 1,3359 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK