Euro kleslo po zprávě o zpomalení růstu čínské ekonomiky

18.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Euro dnes kleslo poté, co zpráva o zpomalení hospodářského růstu v Číně posílila obavy ohledně vývoje světové ekonomiky. Japonský jen zůstává pod tlakem kvůli očekávanému uvolňování měnové politiky v Japonsku.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru klesla o 0,3 procenta na 1,3328 USD. Vůči jenu se její kurz snížil rovněž o 0,3 procenta na 119,78 JPY. Dolar vůči jenu naopak stoupl o 0,1 procenta na 89,94 JPY. Během dne se vyšplhal až na 90,18 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od června 2010, napsala agentura Reuters.

Od začátku roku již dolar vůči jenu posílil o téměř čtyři procenta. Očekává se, že japonská centrální banka příští týden přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky, aby podpořila domácí ekonomiku.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že druhá největší ekonomika světa loni vzrostla o 7,8 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 1999. Nepříznivé zprávy ohledně vývoje světové ekonomiky jsou obvykle nepříznivé pro euro a příznivé pro dolar, který je považován za bezpečnou investici v období nejistoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK