Polskou centrální banku prý znepokojuje snaha rychle zavést euro

18.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. ledna (ČTK) - Polská centrální banka je znepokojena plánem tamní vlády zahájit přípravy na vstup do eurozóny. Banka tento postup považuje za riskantní, tvrdí zdroje agentury Reuters. Postoj centrální banky tak zřejmě zkomplikuje snahu vlády, až se bude kabinet snažit získat pro svůj záměr širší podporu. Polsko je největší zemí ze skupiny nových členských zemí EU.

Představitelé centrální banky mají obavy, že vláda se opírá o politické argumenty, místo aby přihlížela k ekonomickým faktorům. Vládní činitelé odložili původní pochybnosti o vstupu do eurozóny a teď naopak prosazují, aby se Polsko rychle zapojilo. Jinak podle nich hrozí, že Poláci nebudou v úzké skupině zemí, které v EU rozhodují.

Vzhledem k tomu, že Polsko má zdaleka největší ekonomiku ze všech nových členských zemí, které do EU vstoupily od roku 2004, rychlé přijetí eura by patrně bylo považováno za projev důvěry v projekt jednotné evropské měny. To by se činitelům v Bruselu náramně hodilo, protože eurozóna teď prochází patrně nejsložitějším obdobím od svého vzniku.

Rozhodnutí, kdy se má Polsko stát členem eurozóny, učiní vláda, nikoliv centrální banka. Ovšem pokud centrální banka a zvlášť její vlivný guvernér Marek Belka rozhodnutí kabinetu nepodpoří, bude pro vládu velmi těžké svůj záměr "prodat" veřejnosti. Belka například požaduje hlubší konvergenci, než Polsko zavede euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK