BASF a Petronas ruší plán hlubší integrace; liší se v názorech

21.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 21. ledna (ČTK) - Německý chemický koncern BASF a malajsijský státní energetický obr Petroliam Nasional Berhad (Petronas) zrušily plán na hlubší integraci. Ten předpokládal, že firmy rozšíří partnerství a postaví v Malajsii další společný podnik. Firmy se ale neshodnou v názoru, jak by měla přesně spolupráce fungovat.

"Petronas a BASF dospěly k závěru, že bude v jejich zájmu, když ukončí jednání o smlouvě. Strany nebyly schopny se dohodnout na podmínkách," píše se ve sdělení německé chemičky. Pro tu teď bude zřejmě obtížnější prosadit se na asijských trzích.

Firmy podle agentury Reuters zrušily plán na výstavbu nového závodu v Pengerangu ve státě Johor. Nadále jsou ale ochotny rozšířit závod, který už mají v Kuantanu.

Oba projekty, pokud by se podle původního plánu realizovaly, by stály asi jednu miliardu eur (zhruba 25,6 miliardy Kč). BASF ale nesdělil, na kolik jej přijde výstavba jen jednoho závodu.

"Očekáváme, že se BASF poohlédne po jiných trzích v Asii, možná i víc v Číně, kde bude hledat alternativní investice. Asijský chemický trh jako celek zůstává hlavním růstovým regionem na příštích deset let," poznamenal analytik Norbert Barth z finančního ústavu Baader Bank.

BASF má snahu do roku 2020 zvýšit poměr tržeb, které pocházejí z mladých trhů, na 45 procent z celku. V současné době to je kolem 34 procent. Zatím se prý ale v Asii těžko hledají vhodné objekty k převzetí.

Zhruba 40 procent globální produkce chemikálií je dnes v Asii. Tak vysoké zastoupení na výrobě chemikálií žádný jiný region nemá. Asie se ale jen z 20 procent podílí na tržbách koncernu BASF. Do roku 2020 chce proto BASF tento podíl zvýšit na 25 procent.

BASF má také v úmyslu zvyšovat do roku 2020 podíl tržeb od asijských odběratelů tempem osm procent ročně. Tedy rychleji než v Evropě, kde počítá s ročním růstem 4,5 procenta. V Severní Americe chce tržby zvyšovat o 5,5 procenta ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK