Zájem o sešrotování vagonů ČD Cargo má padesátka firem

21.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Zájem o odkup nepotřebných vagonů ČD Cargo a jejich následné sešrotování má téměř padesát firem. Velká část z nich ale pravděpodobně nesplní kritéria, která po kupci dceřiná společnost Českých drah požaduje. ČTK to řekl Martin Špinka z odboru centrálního nákupu ČD Cargo. Dopravce v současnosti hledá kupce pro prvních 600 z celkem 4700 nákladních vagonů, které mají být v letošním roce prodány do šrotu. Spolu s nimi má být sešrotováno 110 lokomotiv.

Firmy zatím podaly pouze informativní přihlášky. Na jejich základě je Cargo vyzve, aby prokázaly kvalifikaci a poté aby předložily cenové nabídky. Podle výpisů z obchodního rejstříku a dalších veřejně dostupných zdrojů se ale dá očekávat, že do fáze podání cenových nabídek se zdaleka všichni neprobojují, dodal Špinka.

Sešrotování nadbytečných vozidel je spolu s prodejem a mzdovými úsporami součástí revitalizačního plánu, kterým se vedení firmy snaží zvrátit dosavadní vývoj hospodaření ve společnosti. Loňský hospodářský výsledek dopravce by podle nedávných informací, které na zasedání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny prezentoval šéf Českých drah Petr Žaluda, měl skončit ve ztrátě zhruba dvě miliardy korun před zdaněním. Letos by Cargo mělo po zavedení ozdravného programu dosáhnout vyrovnaného hospodaření.

Nyní dopravce zaměstnává zhruba 9500 lidí a vlastní asi 27.000 vozů. Další dvě tisícovky vagonů si pronajímá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK