Pražská burza na rozdíl od Evropy ztratila, PX níže o 1,23 pct

21.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne na rozdíl od hlavních akciových trhů výrazně oslabila. Hlavní index PX spadl o 1,23 procenta na 1029,67 bodu. V čele s Erste Bank a mediální společností CME ztratila většina titulů, vyplývá z výsledků burzy. Západoevropské akciové indexy dnes přidaly několik desetin procenta.

"Obchodní aktivita na evropských burzách je dnes podprůměrná mimo jiné i proto, že americké trhy jsou kvůli oslavám Dne Martina Luthera Kinga zavřené. Dalším důvodem je vyčkávání investorů na výsledky dnešního setkání ministrů financí zemí eurozóny a zasedání japonské centrální banky, které skončí v úterý," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Za propadem akcií Erste Bank o 3,25 procenta na 624,50 Kč stojí podle Němého zpráva z minulého týdne o odpisu nehmotných aktiv v Rumunsku za 300 milionů EUR, což obrátilo do té doby rostoucí trend. Ztrácely i další finanční tituly. Komerční banka odepsala 1,36 procenta na 3926 korun a pojišťovna VIG 0,34 procenta na 991,50 Kč.

Bankovním akciím nepomohla podle Josefa Kohouta z Patria Finance ani zpráva agentury Moody’s, že dohoda na splacení kompenzací církvím v objemu bezmála dvou miliard korun skrze vládní dluhopisy namísto hotovosti by byla pozitivním faktorem pro rating ČR. Česká vláda by se tak podle analytiků vyhnula tlaku na hotovostní pozici země. "Moody’s podruhé během krátké doby naznačila prostor ke zlepšení ratingu ČR. Ke klesajícím úrokovým sazbám hypoték naopak Moody’s později poznamenala, že jsou negativním faktorem pro ratingové hodnocení jednotlivých bank," uvedl Kohout.

Akcie energetické skupiny ČEZ si pohoršily o 0,89 procenta na 647,10 Kč. Albánský regulační úřad se dnes rozhodl odebrat ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Podle ČEZ je postup albánských úřadů v rozporu s tamními zákony a společnost podá proti rozhodnutí formální protest. Zároveň ČEZ podnikne kroky k zahájení mezinárodní arbitráže.

Z menších emisí se nedařilo zejména CME, která podle Němého dohání ztrátu z pátečního obchodování na americké burze Nasdaq. V Praze dnes oslabila o 2,59 procenta na 109 korun. Cenné papíry sázkové Fortuny zlevnily o procento na 87,05 Kč.

Se ziskem naopak obchodovaly akcie sítě autobazarů AAA Auto, tabáková společnost Philip Morris a developer Orco.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK