E15: Kritizovaná pražská karta opencard má nového správce

22.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Kritizovaná pražská karta opencard má nového správce. Informační systémy Pražského centra kartových služeb, které zajišťuje většinu služeb karty, získala nizozemská firma Emoney Group. Dnešnímu E15 to potvrdil mluvčí českých operací společnosti Martin Opatrný. Emoney Group přebírá všechna práva a povinnosti společnosti Haguess, která je hlavním dodavatelem projektu opencard. Ten vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek.

Deník uvedl, že se jedná o první tuzemskou akvizici Emoney Group. Firma vstup na český trh oficiálně oznámila minulý týden. Ředitel strategického rozvoje firmy Christian Senly deníku řekl, že možné a technicky jednoduché je i propojení s dalšími karetními systémy. Nebude to prý ale hned.

Podle zveřejněných starších smluv platil pražský magistrát společnosti Haguess za správu IT systémů téměř čtyři miliony korun měsíčně včetně daně z přidané hodnoty (DPH), píše dnešní E15.

Kartu opencard vlastní kolem milionu lidí. Slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých médií byly zakázky přidělovány stejným firmám napojeným na známé pražské podnikatele. Kritizovaný projekt stal asi 1,25 miliardy korun.

jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK