Japonský jen posílil po zveřejnění plánů tamní centrální banky

22.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. ledna (ČTK) - Japonský jen dnes posílil poté, co plány japonské centrální banky na uvolňování měnové politiky nesplnily očekávání některých investorů. Euro vůči dolaru zůstalo bez větších změn.

Japonská centrální banka dnes mimo jiné uvedla, že zahájí neomezené nákupy dluhopisů až v příštím roce. Někteří investoři očekávali, že banka bude při uvolňování měnové politiky agresivnější.

"Japonská centrální banka sice přišla se zatím nejodvážnějším plánem na uvolnění měnové politiky, zklamala však hráče na trhu odložením akce na příští rok," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Dolar odpoledne vůči jenu oslabil o 0,8 procenta na 88,88 JPY. Jednotná evropská měna vůči jenu klesla o 0,9 procenta na 118,26 JPY, zatímco vůči dolaru zůstal její kurz bez výraznějších změn na 1,3307 USD.

Euro sice zpočátku vůči dolaru oslabovalo, později však své ztráty smazalo díky překvapivě příznivé zprávě o důvěře investorů a analytiků v německou ekonomiku. Ta se podle institutu ZEW dostala na nejlepší úroveň od května 2010.

Údaje naznačují, že negativní dopady dluhové krize v eurozóně na Německo se již zmírnily. "Euro může již tento týden překročit hranici 1,34 USD a zamířit k 1,35 USD, pokud budou údaje z Německa i nadále silné," upozornil analytik Joerg Angele ze společnosti Raiffeisen Bank International.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK