Vývoz elektřiny z Francie loni o pětinu klesl, dovážela z Německa

22.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 22. ledna (ČTK) - Francouzský vývoz elektrické energie se v loňském roce o pětinu snížil, protože klesající produkci francouzských jaderných elektráren porážela konkurence výrazně levnější elektřiny z uhlí. V obchodu s Německem se Francie dostala do pasivního salda a poprvé byla každý měsíc roku čistým dovozcem, tedy dovážela více elektřiny než vyvážela. Oznámil to dnes operátor francouzské přenosové sítě RTE.

Exportní přebytek Francie klesl loni o 21 procent na 44,2 terawatthodiny (TWh). Francie ale i tak zůstala největším vývozcem elektřiny v Evropě, kde jsou jejími největšími odběrateli Švýcarsko, Itálie a Belgie.

Francie loni vyvezla do Německa celkem 5,2 TWh a dovezla z něj 13,9 TWh, což znamenalo čistý dovoz 8,7 TWh. V roce 2011 Francie vyvezla do Německa v čistém vyjádření 2,4 TWh, což byl důsledek toho, že Německo po havárii v japonské elektrárně Fukušima zastavilo řadu jaderných reaktorů.

V loňském roce ale francouzskou jadernou energii porážela levnější produkce německých uhelných elektráren spolu s pokračujícím nárůstem vysoce dotovaných obnovitelných zdrojů. Uhlí loni na evropském trhu prudce zlevnilo, protože sem proudí přebytky uhlí ze Spojených států, kde elektrárny díky rozvoji těžby z břidlic masově přecházejí na mnohem levnější zemní plyn. Větrná a solární elektřina má zase přednostní vstup do rozvodné sítě a její nekontrolovatelné přebytky dál srážejí ceny na promptním trhu. Německá elektřina tak byla v zahraničí vysoce konkurenceschopná.

Francouzská produkce elektrické energie loni klesla o 0,3 procenta na 541 TWh. Z toho výroba v jaderných elektrárnách se kvůli delším letním odstávkám snížila o 3,8 procenta na 404,9 TWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK