Vláda schválila opravy kolejiště v Českém Těšíně za 1,2 mld. Kč.

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Vláda dnes souhlasila s parametry veřejné zakázky na rekonstrukci kolejiště v Českém Těšíně. ČTK to řekl Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Modernizaci zhruba tří kilometrů kolejí ve stanici, výměnu zabezpečovacího systému a opravu nevyhovujících objektů odhadla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na téměř 1,2 miliardy korun.

Po rekonstrukci by stanicí, která je součástí III. tranzitního železničního koridoru, mohly projíždět soupravy maximální rychlostí 120 kilometrů za hodinu. Současné parametry trati jako právě průjezdová rychlost je podle ministerstva dopravy na nevyhovující úrovni.

"Stav řady objektů stanice sloužících vlakové dopravě už nesplňuje běžný standard komfortu cestování a také nevyhovuje zabezpečovací zařízení," uvedlo ministerstvo dopravy.

Nádraží v Těšíně je součástí evropsky významné komunikace patřící do sítě Ten - T. Většinu prostředků na rekonstrukci by tak měla poskytnout Evropská unie. Ta by podle předpokladů ministerstva měla na opravy přispět částkou 820 milionů korun. Přes 300 milionů korun chce úřad získat formou půjčky od Evropské investiční banky, ze státního rozpočtu by na stavbu mělo jít 35 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK