Akcie v USA mírně zpevňují, pomáhá výhled IBM

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování bez výraznějších změn, hlavní indexy ale měly snahu zpevňovat. Pomohl jim především solidní výhled hospodaření, který nastínila společnost International Business Machines (IBM), stejně jako hospodářské výsledky společnosti Google. Na další vývoj obchodování bude mít po dnešním závěru vliv společnost Apple.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.768 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 setrvával blízko předchozího závěru 1492 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 0,3 procenta a nacházel se v blízkosti 3152 bodů.

Dow Jonesův index a index S&P 500 v úterý vystoupily na pětileté maximum a k jejich růstu v posledních dnech přispěly solidní hospodářské výsledky. Investoři proto velký důraz přikládají dnešním výsledkům společnosti Apple a především výhledu, který firma nastíní.

"Pokud Apple přijde s velmi dobrými čísly, pak se potvrdí názor, že akcie si v první části roku 2013 povedou dobře," řekl partner společnosti LandColt Capital Todd Schoenberger. Právě technologické firmy teď vykazují lepší výsledky, než se očekávalo, což má vliv na celý trh. Výstup hlavních indexů na pětileté maximum by ale mohl některé investory donutit k výběru zisků.

Akcie Google v poledne přidávaly 6,5 procenta na téměř 749 dolarů, akcie IBM si připisovaly 4,9 procenta na 205 dolarů. Dařilo se také akciím provozovatele restaurací rychlého občerstvení McDonald's, i když jejich zisk nebyl zdaleka tak vysoký. V poledne akcie McDonald's zpevňovaly o 0,4 procenta na 93,30 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK