Americké akcie ve středu stouply díky firmám IBM a Google

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. ledna (ČTK) - Americké akcie ve středu posílily díky dobrým hospodářským výsledkům firem IBM a Google. Index Standard & Poor's 500 zaznamenal již šestý nárůst za sebou a nachází se necelých pět procent od svého historického závěrečného maxima.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,49 procenta na 13.779,33 bodu. Index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,15 procenta na 1494,81 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,33 procenta na 3153,67 bodu, napsala agentura Reuters.

Internetový gigant Google stoupl o 5,5 procenta poté, co ohlásil nárůst čtvrtletních tržeb. Největší světový poskytovatel technologických služeb IBM si připsal 4,4 procenta, protože jeho čtvrtletní výsledky překonaly očekávání.

Technologický gigant Apple však po skončení základní části obchodování oslabil o osm procent. Firma sice ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zvýšila prodej telefonů iPhone a tabletů iPad, nesplnila ale očekávání analytiků.

Na devizovém trhu se kurzy předních měn výrazněji nezměnily. Analytici nicméně předpokládají, že se obnoví pokles japonského jenu kvůli očekávání, že tamní centrální banka bude pokračovat v uvolňování měnové politiky.

V závěru středečního obchodování jednotná evropská měna vůči jenu oslabila o 0,1 procenta na 118,11 JPY. Vůči dolaru zůstal její kurz bez větších změn na 1,3317 USD.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK