Aktivita v čínském průmyslu je na dvouletém maximu

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aktivita v čínském průmyslu během ledna pokračuje v růstu a vystoupila na dvouleté maximum. Ukázal to index, který sestavuje globální banka HSBC a jehož předběžná hodnota se zvýšila na 51,9 bodu. Tamní firmy dostávaly více zakázek z Číny i ze zahraničí, což svědčí o tom, že čínská ekonomika zrychluje růst.

 

Průmysl je pro čínskou ekonomiku naprosto klíčový, výroba se totiž na růstu hrubého domácího produktu stále podílí mnohem větší měrou než služby. V tom se Čína liší od vyspělých zemí, na jejichž hospodářský růst má vliv především sektor služeb.

Index nákupních manažerů, který aktivitu v průmyslu měří, je teď nejvýše od ledna 2011 a zároveň je nad hranicí 50 bodů. Právě ta je předělem mezi růstem a poklesem. Pokud je index nad 50 body, aktivita se zvyšuje, pokud je pod 50 body, znamená to útlum aktivity.

Vývoj aktivity v průmyslu je letos prvním důležitým indikátorem, který naznačuje, jak si tamní ekonomika vede. Čína má druhou největší ekonomiku na světě a z velkých zemí se na růstu globální ekonomiky podílí zdaleka nejvíce.

Mezinárodní měnový fond ve středu předpověděl, že čínská ekonomika letos zrychlí růst na 8,2 procenta z loňských 7,8 procenta. Na příští rok měnový fond počítá s dalším zrychlením na 8,5 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK