Slovensko uspělo u soudu EU ve sporu o státní pomoc firmě Frucona

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk 24. ledna (ČTK) - Slovensko uspělo ve sporu s Evropskou komisí, který se týká státní finanční pomoci pro společnost Frucona Košice. Soudní dvůr EU dnes zrušil rozsudek tribunálu nižší instance, podle něhož byla pomoc ve výši 416,5 milionu slovenských korun nezákonná a Bratislava by měla peníze získat zpátky.

Případ se vztahuje k událostem z roku 2004, kdy firma nezaplatila stamiliony slovenských korun na daních. Daňový úřad v Košicích pak ale Fruconě dluh částečně odepsal, což následně Evropská komise kritizovala jako nelegální státní pomoc. Soud nižší instance jí dal za pravdu a potvrdil, že Slovensko musí daně od výrobce lihovin vybrat. Firma se ale odvolala.

Soudní dvůr EU sídlící v Lucemburku v prohlášení k dnešnímu rozsudku mimo jiné uvedl, že z rozsudku tribunálu nižší instance nebylo úplně zřejmé, zda by bylo výhodnější pro Slovensku nechat firmu zkrachovat, jak argumentovala komise. Jde hlavně o to, zda komise vzala v potaz délku procedury, která s bankrotem souvisí. Soud zdůraznil, že komise tím, že tuto dobu nevzala v úvahu, zjevně pochybila.

Případ se tak vrátí zpět na Tribunál, tedy druhý nejvyšší soud EU. Tam se rozhodne, zda se zruší i rozhodnutí komise o tom, že pomoc nebyla v souladu s evropským právem.

Frucona Košice produkuje potravinářské výrobky, mezi něž patří například konzervované ovoce, džusy, zeleninu či nápoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK