Koruna si nepatrně polepšila k euru a více vůči dolaru

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Česká měna dále nepatrně posílila vůči euru a více zpevnila k americkému dolaru. Podle údajů serveru Patria byla koruna v 10:30 proti středečnímu závěru k euru výše o haléř na 25,57 Kč/EUR a k dolaru stoupla o devět haléřů na 19,18 Kč/USD.

"Středoevropské měny se ve směru rozcházejí. Zatímco forint se zlotým zareagovaly na negativní úvod evropských akcií a zatím ztráty nesmazaly, koruna si od rána opět mírně polepšila," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Nejvíce v regionu oslabuje zlotý, na který podle Vlka působí vedle vnějších faktorů také nová data z tamější ekonomiky. "Polské maloobchodní tržby za prosinec propadly namísto očekávaného mírného růstu. Přidává se navíc vyjádření zástupce centrální banky Jerzyho Hausnera, podle něhož by zpomalení ekonomiky v letošním roce mohlo být horší a delší než v roce 2009," dodal.

Euro vůči dolaru posílilo na 1,3336 USD/EUR. Podle Vlka určuje dnešní vývoj na světových trzích několik dobrých ekonomických čísel i zprávy z amerického Kongresu, proti nimž stojí především negativní dopad výsledků technologické firmy Apple. "Na eurodolaru byla ráno vidět lehká nervozita v souvislosti s novými čísly, zřejmě se projevil i pohyb akcií. Postupně však převládají pozitivní zprávy a kurz má dopoledne tendenci růst," doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK