Maloobchodní tržby v Polsku v prosinci klesly nejvíce za osm let

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 24. ledna (ČTK) - Maloobchodní tržby v Polsku v prosinci meziročně klesly o 2,5 procenta. To je podle tamního statistického úřadu nejvýraznější propad za posledních téměř osm let a znamená to mnohem horší výsledek, než se čekalo.

V listopadu tržby o 2,4 procenta vzrostly a čekalo se, že růst bude pokračovat, byť pomalejším tempem. V anketě agentury Reuters analytici v průměru odhadovali, že růst zpomalí na 1,4 procenta.

V samotném prosinci maloobchodní tržby proti předchozímu měsíci o 15,1 procenta vzrostly.

Úřad rovněž oznámil, že registrovaná nezaměstnanost se v prosinci zvýšila na 13,4 procenta, což je asi 2,14 milionu lidí. Výsledek odpovídá odhadům analytiků. V listopadu činila 12,9 procenta.

Pokles maloobchodních tržeb signalizuje, že zpomalení růstu největší ekonomiky ve střední Evropě může být výraznější, než se čekalo. Údaje také zvyšují pravděpodobnost, že centrální banka bude pokračovat v dosavadním uvolňování měnové politiky.

Začátkem ledna centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rovná čtyři procenta. Sazby snížila už třetím měsícem v řadě, vždy to bylo o čtvrt bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK