Americké akcie díky příznivým údajům z ekonomiky dál rostou

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. ledna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dne vesměs dál rostly a jejich širší index S&P 500 se po sedmi dnech vzestupu dostal poprvé za pět let nad hranici 1500 bodů. Wall Street jako celek překonal nový propad akcií společnosti Apple a nahoru jej tlačily příznivé údaje z ekonomiky.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,6 procenta na zhruba 13.863 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,4 procenta na 1501 bodů a nad 1500 bodů se ocitl poprvé od 12. prosince 2007. Index technologického trhu Nasdaq pod tlakem propadu Applu oslabil o 0,1 procenta a byl kolem 3150 bodů.

Americký trh podpořila nejprve zpráva o nečekaném poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti na pětileté minimum. Poté příznivě zapůsobily údaje o dalším vzestupu aktivity v americkém průmyslu na maximum za téměř dva roky. Investory už předtím naladily i dobré ekonomické zprávy z Číny a Německa.

Trh překonal propad akcií Applu, v němž jejich kurz spadl až o 12 procent a firma ztratila ze své tržní hodnoty asi 50 miliard dolarů. Apple ve středu oznámil, že jeho výnosy z prodeje telefonů iPhone byly nižší, než se čekalo, a celkové tržby nedostály očekávání už třetí čtvrtletí po sobě. Makléřské firmy poté začaly výrazně snižovat cílové ceny akcií této firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK