Česká mincovna loni prodala o 15 pct více investičního zlata

28.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká mincovna loni prodala investiční zlato za 350 milionů korun, tedy zhruba čtvrt tuny ryzího zlata. V meziročním srovnání jde o 15procentní nárůst. Dvě třetiny z prodaného objemu tvořily investiční slitky, zbylou třetinu investiční mince. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká mincovna.

 

"Po drahých kovech, konkrétně po investičním zlatě, dlouhodobě roste poptávka. Přibývá také zájemců o zlato v jeho fyzické, nikoli jen virtuální podobě," uvedla mincovna.

Nárůst zájmu o nákup fyzického investičního zlata vedl Českou mincovnu ke spuštění investičního portálu ČM Aurum, kde je možné zlato nakupovat on-line. Zájemci na portálu mohou využít i služby Spoření ve zlatě, které je dostupné i menším investorům. "Průměrně u nás zákazníci ukládají cca 1200 Kč měsíčně, ale spořit mohou již od 200 Kč," uvedl obchodní ředitel České mincovny Tomasz Surdy.

Zlato je podle odborníků vhodně především jako uchovatel hodnoty. Investice je do něj vhodná především na delší dobu. Podle mincovny zlato stouplo na hodnotě od roku 2000 o 470 procent, v průměru o 17 procent ročně. V roce 2012 rostlo na burze mezi květnem a zářím o 16 procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK