Analytici: Ukrajina vstupuje do jednání s MMF značně oslabena

28.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 28. ledna (ČTK) - Ukrajina vstupuje do jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) značně oslabena. Podle analytiků jí výrazně uškodí účet na sedm miliard dolarů (asi 134 miliard Kč), který jí za neodebraný plyn předložilo Rusko. Jednání začínají v Kyjevě v úterý a Ukrajina chce po MMF půjčku 15 miliard dolarů (asi 287 miliard Kč).

Rozhovory s měnovým fondem jsou naplánovány už dlouho, dávno předtím, než Rusové ukrajinskému plynárenskému koncernu Naftogaz účet za plyn předložili. Zdroje agentury Reuters se o tom dozvěděly teprve o víkendu a částku k doplacení označily za šokující. Ukrajina je největším odběratelem ruského plynu.

Sedm miliard dolarů, které chce po Ukrajině Rusko, by byly nad rámec devíti miliard USD (asi 172 miliard Kč), což je zahraniční dluh, který má Ukrajina splatit už letos. Experti tvrdí, že nečekaná platba může činitele v Kyjevě přinutit, aby byli při jednání s MMF vstřícnější a patrně je také donutí neodmítat úsporná opatření, které bude MMF asi vyžadovat.

Přijetí tvrdých požadavků měnového fondu může mít pro ukrajinskou vládu politické dopady dlouhodobějšího charakteru. Je také pravděpodobné, že se jednání potáhnou měsíce.

"MMF bude zřejmě vyžadovat značné fiskální úspory, zvýšení cen plynu a liberalizaci devizového trhu jako minimální cenu za dohodu," řekl analytik finančního ústavu Standard Bank Timothy Ash.

Případná dohoda o novém programu bude podle něj obsahovat splnění požadavků, které chtěl MMF vidět už v minulosti. Kyjev zřejmě nemůže příliš spoléhat na to, že uvidí významnější částku dřív, než ukáže vůli řídit se dohodou. "Ukrajině se najednou vyjednávací prostor neuvěřitelně zmenšil," myslí si Ash.

Ukrajina má s MMF už z dřívějška dohodnutý úvěrový rámec do 15 miliard dolarů, MMF ale na začátku roku 2011 přestal zemi půjčovat. Vláda premiéra Mykoly Azarova tehdy odmítla přistoupit na požadavek, aby zvýšila ceny plynu a topení pro domácnosti. Kyjev tyto ceny výrazně dotuje ze státního rozpočtu, což je pro měnový fond nepřijatelné v situaci, kdy země nemá peníze a žádá o úvěr.

Účet, který Rusko Ukrajině předložilo, je za plyn, který Ukrajina nikdy neodebrala. Zaplatit jej ale zřejmě bude muset, protože měla odběr plynu dohodnutý podle podmínek, kterým se říká "take or pay" (ber nebo zaplať). To znamená, že odběratel se předem smluvně zaváže k odběru určitého objemu suroviny. Pokud jej neodebere, musí jej i tak zaplatit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK