Japonsko plánuje v novém roce vydat rekordní objem dluhopisů

29.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonsko plánuje v novém fiskálním roce, který začne v dubnu, prodat v regulárních aukcích státní dluhopisy (JGB) za rekordních 156,6 bilionu jenů (32,9 bilionu Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

 

Z celkové částky bude 112,2 bilionu JPY určeno pro splacení staršího dluhu. Na financování výdajů v novém fiskálním roce použije vláda z dluhu 42,8 bilionu JPY. Vláda plánuje výrazně zvýšit výdaje na veřejné práce, aby podpořila ekonomický růst. Na pokrytí schodku v penzijním systému má být z dluhopisů použito 2,6 bilionu jenů a 1,9 bilionu je určeno pro rekonstrukci po zemětřesení a jaderné katastrofě z roku 2011.

Ministerstvo rovněž zvýší četnost aukcí 30letých dluhopisů na jedenkrát měsíčně. V současnosti vydává tyto dluhopisy s mimořádně dlouhou dobou splatnosti osmkrát ročně. Ministerstvo plánuje také aukci dluhopisů pro běžné spotřebitele.

Japonská vláda současně schválila rozpočet na fiskální rok 2013/2014 v rekordní výši 92,6 bilionu jenů. Více než polovinu rozpočtu hodlá financovat příjmy z daní, zbývající částku dluhopisy. Poprvé po čtyřech letech bude objem vydaných dluhopisů nižší než příjmy z daní.

Nový dluh dále zvýší zadlužení Japonska. To již v současnosti patří mezi nejzadluženější země světa a jeho dluh je více než dvojnásobný ve srovnání s velikostí ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK