Ceny ropy v reakci na volební pat v Itálii výrazně klesly

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy dnes výrazně oslabují a severomořská ropa Brent sestoupila ke 113 dolarům za barel, minimum od konce ledna. Trh podkopaný výhledem slabé poptávky ovládly po volbách v Itálii obavy z dluhové krize v eurozóně.

 

Cena Brentu klesla dopoledne až na 113,26 dolaru, minimum od 29. ledna, a v 10:40 SEČ byla se ztrátou jednoho dolaru na 113,45 USD za barel. Cena americké lehké ropy WTI oslabila o 80 centů na 92,30 dolaru a předtím se propadla až na 91,92 USD, nejnižší úroveň od 4. ledna.

Italské parlamentní volby skončily patem mezi stranami, které chtějí pokračovat v reformách technokratické vlády Maria Montiho, a stranami protireformní. To vyvolává nejistotu a vyhlídky na nové volby. Ropu také oslabují obavy z toho, že centrální banka USA omezí svou podpůrnou politiku, a nepříznivé působí i poslední slabé údaje o vývoji čínského průmyslu.

"Hlavním impulzem je nyní volební pat v Itálii - na finančních trzích to vyvolalo sklon k odchodu od rizikovějších aktiv," řekl agentuře Reuters analytik ropného trhu Carsten Fritsch z banky Commerzbank. Spolu s cenami komodit to sráží akciové trhy a kurz eura, který v pondělí klesl na minimum za téměř sedm týdnů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 113,45 114,44 New York - Nymex WTI duben 92,27 93,11

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK