Maďarská centrální banka snížila sazby sedmý měsíc po sobě

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maďarská centrální banka dnes snížila úvěrové náklady v domácí ekonomice sedmý měsíc po sobě. Základní úroková sazba klesla podle očekávání analytiků o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta. Snižování sazeb, jejichž úroveň je v Maďarsku nejvyšší v celé Evropské unii, by mělo podpořit klesající domácí ekonomiku.

 

Dnešní zasedání bylo poslední pro guvernéra Andráse Simora, jemuž počátkem příštího měsíce končí funkční období. Simor se i přes prohlubující se propad ekonomiky stavěl proti každému ze šesti posledních snížení sazeb a odkazoval na nutnost udržovat stabilitu měny. Konzervativní vláda premiéra Viktora Orbána jej za jeho odpor vůči podpoře ekonomiky už dva roky ostře kritizuje.

Orbán navrhne na konci týdne do čela centrální banky podle vládních zdrojů ministra hospodářství Györgyho Matolcsyho. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že po jeho nástupu se uvolňování měnové politiky v Maďarsku ještě zrychlí. Vláda tomu chce pomoci snížením cen energie, které oslabí inflační tlaky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK