Caterpillar ve svém závodě v Belgii propustí přes 30 procent lidí

28.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. února (ČTK) - Americký výrobce stavebních strojů Caterpillar propustí ve svém belgickém závodě zhruba 1400 zaměstnanců. To je více než třetina pracovní síly. Firma uvedla, že ji k tomu vedou vysoké mzdové náklady a příliš slabý růst na evropském trhu. Závod v Gosselies jižně od Bruselu patří k největším, které firma ve světě má.

Caterpillar uvedl, že mzdové náklady v jeho belgickém závodě jsou tak vysoké, že se firmě vůbec nevyplatí tam vyrábět. Levnější bude, když začne stroje do Evropy dovážet z výrobních závodů v jiných zemích.

Pokud se má konkurenceschopnost belgického závodu Caterpillaru obnovit, bude muset firma sáhnout k ještě dalším opatřením, nejen k propouštění. Na vyhlídky podniku má negativní vliv celková situace v Evropě, kde teď nelze počítat s žádným výrazným hospodářským růstem.

Caterpillar je největším světovým výrobcem těžké stavební techniky, vyrábí ale i zařízení pro těžbu a zpracování dřeva a pro dobývání surovin. V Belgii vyrábí bagry, nakladače, části motorů a některé díly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK