Kellnerova ruská banka vydělala loni přes 12 miliard korun

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. března (ČTK) - Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), patřící do skupiny českého finančníka Petra Kellnera, zvýšila loni oproti předchozímu roku čistý zisk o 77,2 procenta na 19,1 miliardy rublů (asi 12,2 miliardy Kč). ČTK to oznámila sama banka, která v Rusku patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů.

O vysokých ukazatelích efektivnosti banky podle komuniké svědčí čistá procentní marže ve výši 20 procent, nízká míra nákladů vůči výnosům na úrovni 32 procent a ukazatel rentability ROAA na úrovni 8,8 procenta, a to "nehledě na podstatný růst úvěrového portfolia a značných investic do distribuční sítě".

Celkový objem nově poskytnutých úvěrů za 12 měsíců dosáhl 285,5 miliardy rublů, čili meziročně se více než zdvojnásobil. Čisté úvěrové portfolio vzrostlo o 98,3 procenta na 223,8 miliardy rublů, zatímco ke konci roku 2011 činilo 112,8 miliardy rublů. Podíl včas nesplácených úvěrů zůstává stabilně nízký na úrovni 6,6 procenta, zatímco o rok dříve šlo o 5,8 procenta. Míra kapitálové přiměřenosti činila 20,9 procenta (ke konci 2011 20,5 procenta).

Banka připomněla, že loni v říjnu získala v euroobligacích půl miliardy dolarů na období 7,5 roku. Centrální banka umožnila tento úvěr započítat mezi zdroje dodatečného kapitálu a zvýšit ukazatel kapitálové přiměřenosti.

HCFB je jedničkou mezi soukromými bankami na trhu nezajištěných úvěrů a zaujímá v tomto směru třetí místo mezi všemi ruskými bankami. Je rovněž jedničkou na trhu splátkového prodeje s téměř čtvrtinovým podílem, je na čtvrté příčce na trhu hotovostních úvěrů s podílem 4,2 procenta a zaujímá deváté místo na trhu úvěrových karet s tříprocentním podílem.

Objem vkladů od střadatelů se loni meziročně zvýšil o 139,7 procenta na 168,5 miliardy rublů (o rok dříve 70,3 miliardy rublů) a představoval 61,0 procenta všech závazků banky. Podle údajů centrální banky patří HCFB letos mezi desítku největších ruských bank podle vkladů od fyzických osob.

Síť banky zahrnuje okolo 900 bankovních poboček, 5456 "mikropoboček" (představovaných často pracovním stolem), více než 69.300 obchodních míst v prodejnách a 1231 bankomatů, což umožnilo výrazně zvýšit objemy úvěrů a vkladů. Databáze klientů zahrnuje 24,6 milionu Rusů, z nich 3,7 milionu představují aktivní klienty. Počet pracovníků banky stoupl na 27.000 lidí.

Hnacím motorem růstu úvěrového portfolia bylo téměř ztrojnásobení úvěrů v hotovosti na 142,2 miliardy rublů ze 51,9 miliardy ke konci roku 2011. Objem spotřebitelských úvěrů (splátkového prodeje/ úvěrů v místě prodeje) se zvýšil zhruba o třetinu na 55,6 miliardy rublů a objem úvěrů poskytnutých úvěrovými kartami stoupl o polovinu na 22,1 miliard rublů.

HCFB získala koncem loňského roku také stoprocentní kontrolu nad bankou Home Credit v Kazachstánu. Transakce byla dokončena letos v lednu.

HCFB je součástí společnosti Home Credit B.V., patřící skupině PPF. V té ovládá většinu Kellner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK