Vláda souhlasí se sloučením některých zemědělských institucí

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Vláda dnes schválila novelu, podle které se má Státní rostlinolékařská správa (SRS) od ledna 2014 stát součástí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády. Roční rozpočet výsledné instituce by měl podle návrhu být v roce 2015 takřka o třetinu nižší než obou úřadů dohromady v roce 2010 před slučováním. Ministerstvo zemědělství (MZe) začalo obě organizace slučovat loni v dubnu.

Kromě úspor v řádu stovek milionů korun chce ministerstvo podle svých dřívějších vyjádření transformací ulevit také zemědělcům od přebujelých kontrol.

Zatímco v roce 2010 představovaly náklady obou institucí celkem 788,5 milionu korun, letos to má být 626 milionů Kč. Předpokládané náklady sloučené instituce v roce 2015 mají klesnout na 532 milionů Kč. Slučování si má v letech 2013 až 2015 vyžádat přímé a nepřímé restrukturalizační náklady 68,5 milionu Kč, vyplývá z materiálu.

SRS, která sídlí v Praze, chrání území ČR před zavlečením škodlivých rostlin, sleduje výskyt škůdců a chorob rostlin. Vede také evidenci chemikálií a mechanizace určených k ochraně rostlin.

ÚKZÚZ je správní úřad s centrálou v Brně a regionálními pracovišti. Jeho činnost stanovují předpisy Evropských společenství a zvláštní zákony, například zákon o vinohradnictví a vinařství, o krmivech, o oběhu osiva a sadby, o ochraně chmele nebo o hnojivech. Ústav mimo jiné provádí kontroly ekologického zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK