Legalizace působení sázkových kanceláří z EU v ČR se odkládá

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Legální vstup zahraničních sázkových kanceláří z Evropské unie na český trh se odkládá. Vláda totiž dnes jednání o změně zákona odložila. Návrh podle informací ČTK z programu stáhl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jehož resort materiál připravil.

Ministerstvo financí návrhem reagovalo na postoj Evropské komise, které se současné znění zákona o provozování sázkových her nelíbí. Zákaz provozovat loterie a sázky zahraničními společnostmi považuje za diskriminační. Podle komise to odporuje evropskému právu.

Ministerstvo financí, které s tímto výkladem nesouhlasí, u EK se svými námitkami neuspělo. "Česká republika vyčerpala všechny argumenty k obhajobě stávající, respektive navrhované právní úpravy. Všechny dosud použité argumenty byly EK shledány jako nedostatečné," uvedlo ministerstvo financí v předkládací zprávě. Aby se ČR vyhnula žalobě pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, měl by Parlament zákon přijmout nejpozději k 1. lednu 2014.

Současný loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v ČR i prodej cizozemských losů. Sázkové hry může podle zákona provozovat pouze společnost se sídlem v ČR. Nelegální je také účastnit se sázek, při nichž jsou vsazené peníze placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad uložit pokutu až deset milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy také při vyplacení výher.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK