Vláda schválila zvýšení prostředků pojišťovny EGAP na 280 mld. Kč

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Státní úvěrová pojišťovna EGAP bude mít vyšší pojistnou kapacitu. Vláda dnes schválila návrh ministerstva financí na zvýšení prostředků Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o deset miliard korun na 280 miliard Kč. Po jednání kabinetu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda v této souvislosti také schválila změnu zákona o státním rozpočtu. Příjmy ani výdaje rozpočtu se ale nezmění. "Časově jsme chvátali ve vazbě na výjimečnou a perspektivní investici, kterou se s největší pravděpodobností podaří uzavřít v Iráku," uvedl Kalousek.

Zástupci EGAP s pomocí ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí jsou v Iráku před uzavřením smlouvy, která se týká výstavby elektrárny Churmala o výkonu 980 megawattů. Na tento velký paroplynový komplex by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, což představuje sumu asi 500 milionů dolarů (9,8 miliardy Kč). Pro českou ekonomiku by to znamenalo vznik zhruba 2000 pracovních míst. Na projektu by ČR spolupracovala s Tureckem.

V Iráku zatím o plánované spolupráci jednali zástupci EGAP a České exportní banky spolu s náměstkem ministra financí Janem Gregorem. Smlouva o spolupráci by se měla podepisovat v řádu týdnů.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK