PF České pojišťovny stoupl loni zisk o 57 procent na 1,43 mld Kč

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Penzijnímu fondu České pojišťovny (PFČP), který je s 1,28 milionu účastníků největším fondem v Česku, stoupl loni zisk meziročně o 57 procent na 1,43 miliardy Kč. Fond o tom informoval ČTK v tiskové zprávě s tím, že zisk je největší v historii společnosti i celého sektoru penzijních fondů. Penzijní fondy loni vydělaly celkem 4,83 miliardy Kč, což bylo o šest procent více než o rok dříve.

"Lidé chtěli uzavřít penzijní připojištění za původních podmínek, a proto jsme koncem roku zaznamenali významný nárůst klientů. Jen v listopadu jsme získali okolo stovky tisíc nových klientů," uvedl generální ředitel fondu Tomáš Matoušek.

Významnou roli v nárůstu počtu klientů podle něj sehrála penzijní reforma. Ke konci roku 2012 mělo v ČR penzijní připojištění téměř 5,2 milionů lidí, čtvrtina z nich tak peníze svěřila PFČP. "Vývoj v posledních měsících dokazuje, že Češi se chtějí zabezpečit na penzi. To také dokládá fakt, že více než 330.000 klientů PFČP loni navýšilo své měsíční úložky," dodal.

PFČP koncem roku prošel transformací v rámci důchodové reformy a změnil se na dnešní Penzijní společnost České pojišťovny. Nyní nabízí jak důchodové spoření ve druhém pilíři, tak doplňkové penzijní spoření ve třetím pilíři.

Penzijní společnost České pojišťovny je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Holding spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva 15 miliard eur (zhruba 383 miliard Kč) a poskytuje v regionu služby více než 13 milionům klientů. Generali PPF Holding je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a PPF Group (49 procent), počátkem letoška se ale firmy dohodly, že Generali podíl PPF Group převezme.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK