V soukromém sektoru USA vzniklo v únoru více míst, než se čekalo

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - V soukromém sektoru USA vzniklo v únoru 198.000 nových pracovních míst, mnohem více než se čekalo. Vyšší proti očekávání byla tvorba pracovních míst i v lednu. Údaje, které dnes zveřejnila soukromá organizace ADP, jsou dalším signálem zlepšení stavu trhu práce.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že v únoru vzniklo v soukromém sektoru 170.000 pracovních míst. Lednový údaj byl pak revidován směrem vzhůru na 215.000 z předchozích 192.000. Nová místa vznikla v únoru v malých, středně velkých i velkých podnicích.

"Vypadá to, že základní růst počtu pracovních míst se dále zlepšuje a při současném tempu by to mělo být dost, aby se začala snižovat nezaměstnanost," komentoval údaje hlavní ekonom Moody's Analytics Mark Zandi. Počet pracovních míst vznikal i přes obavy z úsporných kroků vlády a vyšší daně. Zandi však upozornil, že tato opatření zřejmě zpomalí růst v dalších měsících.

Příznivé zprávy přicházejí krátce před důležitou zprávou o vývoji celkové nezaměstnanosti za únor, která bude zveřejněna v pátek. Analytici očekávají, že ekonomika vytvořila v únoru 160.000 pracovních míst. V lednu vzniklo 157.000 nových míst. Míra nezaměstnanosti má zůstat na 7,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK