Výbor Dellu odmítl kritiku akcionářů, kteří chtějí víc peněz

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Zvláštní výbor správní rady americké počítačové společnosti Dell doporučil prodat firmu za těch podmínek, které byly dohodnuty. Odmítl tak stížnost části akcionářů, kteří se cítí poškozeni a požadují, aby jim Dell za akcie nabídl vyšší částku. Dell už v únoru přistoupil na nabídku zakladatele firmy Michaela Della, který má v plánu firmu převzít a její akcie stáhnout z veřejných trhů.

Výbor uvedl, že dohodnuté podmínky prodeje jsou nejlepší alternativou, jakou si akcionáři mohou přát. Michael Dell a jeho spojenci za jednu akcii nabídli 13,65 USD, což celý podnik oceňuje na zhruba 24,4 miliardy dolarů (asi 479,6 miliardy Kč). Proti této ceně se postavil největší akcionář, což je společnost Southeastern Asset Management.

Výbor správní rady firmy začal situaci Dellu analyzoval už před více než pěti měsíci, tedy dávno předtím, než se o prodeji firmy začalo veřejně hovořit. Výbor dnes uvedl, že vyjednal takové podmínky, které představují pro akcionáře nejlepší možnou variantu.

Vedle prodeje firmy výbor posuzoval i další možnosti, například rekapitalizaci pomocí úvěru, změnu dividendové politiky nebo prodej části firmy. V úvahu také připadalo, že zůstane v platnosti dosavadní podnikatelský záměr, ale dozná některých úprav. Investiční banka Evercore podle výboru nadále vyhodnocuje další alternativy, čas na to má do 22. března.

Michael Dell se na převzetí firmy dohodl ve spolupráci s fondem soukromého kapitálu Silver Lake a se společností Microsoft. Cílem je firmě zajistit změnu strategie, neboť Dell na trhu počítačů dlouhodobě ztrácí tržní podíl. Management chce proto firmu změnit z výrobce počítačů na poskytovatele služeb pro podnikovou klientelu.

Pokud Michael Dell akcie firmy stáhne z burzy, nebude muset o každém zamýšleném kroku informovat akcionáře. Tím by se měl celý proces zjednodušit. Od chvíle, kdy byla oznámena cena, za kterou Dell a spojenci firmu koupí, ozvala se už řada nespokojených akcionářů. Nabídka prý podnik podhodnocuje.

Společnost Southeastern Asset Management, která je zdaleka největším akcionářem Dellu, v úterý firmu vyzvala, aby zpřístupnila účetnictví. Dala tím najevo, že by mohla vůči předložené nabídce začít vystupovat aktivněji než dosud.

Proti návrhu prodeje firmy se chtějí postavit akcionáři, kteří dohromady mají skoro 14 procent Dellu. Skupinu vede právě Southeastern, který včetně opcí drží asi 8,5 procenta firmy. Proti nabídce Dellu je i společnost T. Rowe Price, která je třetím největším akcionářem Dellu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK