Euro před zasedáním ECB oslabuje vůči dolaru

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. března (ČTK) - Evropská měna dnes na devizovém trhu oslabuje vůči dolaru. Investoři vyčkávají, jak dopadne čtvrteční zasedání měnového výboru Evropské centrální banky. ECB by mohla naznačit, že plánuje snížení úroků.

Kolem 16:30 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,2995 USD. K jenu zůstal kurz eura téměř beze změny na 121,71 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,3 procenta na 93,67 JPY.

Dolar zvýšil svůj zisk také v reakci na nejnovější údaje z trhu práce. Agentura ADP dnes uvedla, že v soukromém sektoru USA vzniklo v únoru 198.000 pracovních míst, analytici čekali vznik jen 170.000 míst. Lednový údaj pak byl revidován směrem vzhůru.

Všeobecně se čeká, že ECB ponechá ve čtvrtek měnovou politiku beze změny a sazby zůstanou na 0,75 procenta. Prezident banky Mario Draghi by ale mohl na tiskové konferenci naznačit snížení úroků v budoucnosti. Růst a inflace budou mít zřejmě nadále klesající tendenci, takže banka bude mít prostor pro snížení sazeb.

Na euro také stále tlačí politický pat v Itálii po volbách.

Ve čtvrtek také zahájí dvoudenní zasedání měnového výboru Bank of Japan. Trhy však žádné změny nečekají. Jejich zájem se soustředí až na další zasedání na počátku dubna, které bude prvním pod vedením nového guvernéra. Haruhiko Kuroda by měl být formálně jmenován guvernérem po jeho potvrzení parlamentem a je velkým zastáncem agresivního uvolňování měnové politiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK