EU chce dát akcionářům možnost více ovlivňovat platy manažerů

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Londýn 6. března (ČTK) - Představitelé Evropské unie chtějí dát akcionářům možnost více ovlivňovat platy manažerů veřejných firem. Nechali se inspirovat nedávným referendem ve Švýcarsku, kde voliči schválili, aby akcionáři veřejně obchodovaných firem mohli vetovat návrh manažerských platů a případně zabránit výplatě takzvaných zlatých padáků, tedy vysokého odstupného pro ředitele, kteří firmu nevedli dobře.

"Jsem zastáncem toho, aby měli akcionáři větší zodpovědnost při stanovování výše platů," řekl agentuře Reuters komisař EU pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Do jeho kompetence spadá i regulace platů manažerů. "Pracuji na legislativě EU, která dá akcionářům zákonnou možnost k výši odměňování se vyjadřovat," dodal.

Evropským činitelům hraje do karet úspěšné tažení proti šéfům bank a jejich vysokým prémiím, které se už dříve staly častým terčem kritiky. Barnierův mluvčí řekl, že návrh příslušné legislativy bude předložen ještě letos.

Až příliš velkou štědrost při odměňování vrcholových manažerů teď v Evropě kritizuje více zemí. Nová pravidla regulace, která si minulý víkend schválili Švýcaři, patří k nejpřísnějším na světě. Brusel teď pracuje na podobném návrhu, který by měl platit ve všech 27 členských zemích Evropské unie.

Současná regulace pamatuje hlavně na výši odměn a jejich omezení. Návrh, o němž se jedná, se naopak zaměřuje na akcionáře. Respektive na možnost, jak dát akcionářům větší slovo při ovlivňování manažerských platů. V únoru už zákonodárci EU prosadili jednu z nejpřísnějších regulací platů manažerů bank.

Právě šéfové bank a úspěšní makléři vzbudili u veřejnosti vlnu nevole, když se ukázalo, že řada z nich dostávala vysoké odměny v době, kdy jejich banky byly na pokraji kolapsu a vlády je musely zachraňovat penězi daňových poplatníků.

Zřejmě od příštího roku by mělo platit, že bankéři nebudou moci dostávat vyšší odměnu, než kolik činí jejich základní plat. Týkat se to bude i takzvaných "rainmakers", což jsou bankéři a finanční poradci, kteří jsou schopni bance přivést vysoký počet velmi bohatých klientů. Díky nim banka vytváří vysoké zisky ze správy majetku a o část těchto zisku se pak dělí s "rainmakers". Ti jsou tudíž pro banku klíčovými zaměstnanci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK