První agentura v reakci na volby snížila rating Itálie

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 6. března (ČTK) - Ratingová agentura DBRS snížila úvěrový rating Itálie na stupeň A (low) z dosavadního stupně A. Přestože DBRS nepatří k hlavním ratingovým agenturám, stala se první agenturou, která snížila rating Itálie v reakci na výsledek parlamentních voleb. Ty skončily patem, a zvýšily tak v zemi politickou nejistotu.

Výhled ratingu je přitom negativní. To znamená, že agentura by mohla rating ještě snížit. Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropské unie a ještě nedávno se o ní hovořilo jako o rizikovém faktoru eurozóny. Tedy jako o zemi, která je hrozbou pro stabilitu eurozóny.

Agentura uvedla, že ke snížení ratingu ji přinutil právě nerozhodný výsledek únorových voleb a s tím související nejistota. Není totiž jasné, zda nová vláda bude schopna schvalovat další opatření potřebná k prosazení ekonomických reforem.

Roli ve snížení ratingu sehrálo i vysoké zadlužení. Celkový dluh Itálie vůči hrubému domácímu produktu loni vystoupil na 127 procent. To je vysoko nad povoleným limitem, který podle pravidel EU činí 60 procent.

Trojice předních ratingových agentur zatím Itálii ponechala dosavadní rating. Standard & Poor's tak zemi hodnotí známkou BBB plus, Fitch Ratings známkou A minus a Moody's Investors Service na stupni Baa2. Moody's ale po volbách poznamenal, že volební pat situaci zhoršil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK