Hlavní index amerických akcií uzavřel na dalším rekordním maximu

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve středu opět posílily díky příznivým údajům o trhu práce ve Spojených státech. Dow Jonesův index stoupl o 0,3 procenta na nové závěrečné maximum 14.296,24 bodu.

 

Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 0,11 procenta na 1541,46 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,05 procenta na 3222,36 bodu, napsala agentura Reuters.

Dow Jonesův index si od začátku letošního roku připsal již více než devět procent. Index S&P 500 se nyní nachází pouhých 1,5 procenta od svého závěrečného maxima.

Akcie tlačí vzhůru známky posilování ekonomiky Spojených států, pokračující podpora hospodářského růstu ze strany americké centrální banky a poměrně atraktivní ceny akcií ve srovnání s jinými aktivy.

Organizace ADP ve středu oznámila, že v soukromém sektoru USA v únoru vzniklo 198.000 nových pracovních míst, což překonalo očekávání analytiků. Vládní zpráva o vývoji celého trhu práce bude zveřejněna v pátek.

Na devizovém trhu euro oslabilo vůči dolaru kvůli očekávání, že Evropská centrální banka by mohla naznačit další snižování úrokových sazeb. V závěru středečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o půl procenta na 1,2993 USD. Od začátku roku tak oslabila o 1,6 procenta.

pmh vju

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK