Koruna dopoledne stagnuje k euru a posiluje vůči dolaru

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnuje vůči evropské měně a posiluje k americké. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 11:00 proti středečnímu závěru k euru výše o haléř na 25,53 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o osm haléřů na 19,57 Kč/USD.

"Začátek dnešního obchodování je pro korunu klidný. Bez nových zpráv z domova zůstává pozornost upřena do světa, zatímco regionální události korunu příliš nezajímají," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"V posledních dvou dnech koruna sice vůči euru dokázala posílit o téměř 20 haléřů, ale z mého pohledu se jedná pouze o korekci," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák, který odhaduje průměrný březnový kurz 25,60 Kč/EUR a výše.

Slabší korunu by podle něj měly podporovat komentáře českých centrálních bankéřů i březnové statistiky a klíčové bude zasedání bankovní rady České národní banky na konci března.

Hodnota koruny k americkém dolaru je primárně určována vývojem kurzu eura k dolaru a o dalším směřování kurzu koruny k dolaru tak dnes bude rozhodovat Evropská centrální banka (ECB), upozornil Novák. "Nepředpokládám, že by ta na dnešním zasedání snížila úrokové sazby. Nelze však vyloučit, že na tiskové konferenci bude možnost poklesu sazeb zmíněna. Hlavním tématem však bude vývoj v Itálii, jinak řečeno otázka, zda eurozóně hrozí znovuobnovení dluhové krize. Prezident ECB Mario Draghi se podle mě pokusí trhy všemožně uklidnit a zdůraznit připravenost ECB v případě potřeby razantně zasáhnout. To by mělo podpořit euro a zprostředkovaně i korunu k americkému dolaru," míní Novák.

Euru vůči dolaru posílilo na 1,3042 USD/EUR. Pozitivní zprávou pro euro bylo podle Vlka zlepšení výhledu portugalského ratingu agenturou S&P. V poledne ještě vyjdou německé průmyslové objednávky, ale jejich vliv na trhy bude podle něj tlumit vyčkávání na klíčovou událost, jíž bude jednání ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK