Průmyslové zakázky v Německu v lednu překvapivě klesly

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. března (ČTK) - Průmyslové zakázky pro německé podniky se v lednu překvapivě snížily o 1,9 procenta kvůli prudkému poklesu objednávek z ostatních zemí eurozóny. Vyplývá to z dnešních údajů německého ministerstva hospodářství. Analytici očekávali, že zakázky stoupnou o 0,5 procenta.

Údaje podle agentury Reuters podkopávají naděje, že největší evropská ekonomika se zotavuje z útlumu v závěru loňského roku. "Pokles zakázek na začátku roku naznačuje, že průmyslový sektor ještě nepřekonal období slabosti," uvedlo ministerstvo.

Domácí zakázky se v lednu snížily o 0,6 procenta. Zahraniční objednávky klesly o tři procenta zejména kvůli více než čtyřprocentnímu propadu poptávky v eurozóně.

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,6 procenta, tedy nejvýrazněji od začátku roku 2009. Německá centrální banka Bundesbank nicméně minulý měsíc uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí jeví ekonomika známky růstu a pravděpodobně se vyhne recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK