Soud: Internetové firmy nesmějí svévolně přenášet volné vysílání

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. března (ČTK) - Nejvyšší soud Evropské unie zasadil tvrdou ránu internetovým společnostem, které svévolně přenášejí programy televizí. Podle soudu tak nemohou činit ani v případě, že jde o program, který je šířen bezplatně. Soud tak vyhověl stížnosti britské společnosti ITV, které se nelíbí aktivity internetové firmy TVCatchup. Soud se odvolal na zákon z roku 2001, který upravuje autorská práva.

Britská TVCatchup nabízí takzvané živé streamování pořadů, které jsou šířeny bezplatně. Sledovat je možné nabídku všech tří největších stanic, které v Británii vysílají terestricky, to znamená BBC, ITV a Channel 4. Vedle toho se ale dá přes TVCatchup sledovat i programová nabídka televize Sky.

TVCatchup je přístupná jen předplatitelům, kteří mají platnou britskou licenci a bydlí na území Velké Británie. Jde tudíž o stejné diváky, kteří by potenciálně mohli programy terestrických stanic sledovat zdarma, pokud by chtěli.

Soudní dvůr EU se ale opřel o zákon z roku 2001 a rozhodl, že ten, kdo vysílá, může také určit, zda a za jakých podmínek bude někdo jiný produkci redistribuovat. Z toho plyne, že když provozovatel nikomu souhlas nedá, je redistribuce zakázána.

Verdikt soudu podle agentury Reuters pomůže právě ITV, která se na soud v této záležitosti obrátila. Těžit z něj ale budou i další provozovatelé, jejichž potenciální diváky internetoví provozovatelé jako je TVCatchup odvádějí na komerční weby. TVCatchup před zobrazením požadovaného programu vysílá reklamu, a generuje tak zisky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK