Schodek zahraničního obchodu USA se v lednu prohloubil o 16,5 pct

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. března (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu USA se v lednu prohloubil ve srovnání s předchozím měsícem o 16,5 procenta na 44,4 miliardy USD (864,8 miliardy Kč), více než se čekalo. Vývoz se snížil a naopak dovoz ropy rostl. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru schodek 42,6 miliardy USD. Údaj o prosincovém deficitu pak ministerstvo mírně zlepšilo na 38,1 miliardy USD z předchozích 38,5 miliardy USD. Loni v lednu schodek činil 52,3 miliardy USD.

Vývoz z USA se snížil o 1,2 procenta na 184,5 miliardy USD, hlavně kvůli slabšímu exportu do Evropy, Číny, Japonska a Brazílie. Dovoz naopak stoupl o 1,8 procenta na 228,9 miliardy USD. Dovoz ropy vzrostl o 12,3 procenta.

Navzdory vyššímu schodku v lednu ekonomové očekávají, že letos se deficit zahraničního obchodu země sníží, částečně díky růstu energetického vývozu. Nižší schodek podporuje růst, protože to znamená, že americké společnosti více vydělávají z prodeje v zahraničí a firmy a spotřebitelé méně utrácejí za zahraniční zboží, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK