Euro po zasedání ECB posiluje vůči dolaru i jenu

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. března (ČTK) - Evropská měna dnes v reakci na zasedání měnového výboru Evropské centrální banky a projev jejího prezidenta Maria Draghiho roste. Euru pomohl i zájem o dnešní aukci španělských dluhopisů, který zmírnil obavy investorů o další vývoj v eurozóně.

V 17:10 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,9 procenta na 1,3089 USD, když během dne vzrostlo až na 1,3116 USD. K jenu euro posílilo o 1,7 procenta na 124 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se zvýšil o 0,8 procenta na 94,74 JPY.

ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Draghi pak na tiskové konferenci neposkytl žádné náznaky toho, že by ECB plánovala snížení sazeb.

Španělsko dnes prodalo dluhopisy za pět miliard eur, tedy na horním konci plánované částky. Zájem o aukci byl vysoký navzdory politické nejistotě v Itálii.

O měnové politice dnes rozhodovala rovněž britská centrální banka Bank of England. Ta ponechala úroky beze změny a rozhodla se, že nebude pokračovat ve svém programu kvantitativního uvolňování měnové politiky. Libra díky tomu rostla vůči dolaru. Mnoho investorů očekávalo, že banka nalije do ekonomiky další peníze, protože výhled britské ekonomiky je špatný.

Japonská centrální banka se dnes rozhodla ponechat svoji měnovou politiku beze změny. Japonský jen oslabuje vůči dolaru v očekávání budoucího agresivního uvolnění měnové politiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK