MPSV zveřejní únorovou nezaměstnanost, podle odhadů dál stoupla

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o únorové nezaměstnanosti. Podle odhadů analytiků oslovených ČTK stoupla v průměru na 8,1 procenta z lednových osmi procent. Důvodem je pokračující recese ekonomiky, hlavně špatná situace v průmyslu.

Podle původní metodiky, která poměřovala míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, by tak nezaměstnanost zůstala lehce nad deseti procenty, tedy nejvýše od vzniku samostatné ČR.

"Opatrná poptávka a pokračující recese a propad průmyslu jsou hlavní limity trhu práce na začátku letošního roku," uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Řady nezaměstnaných se tak podle odhadů analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška v únoru rozšířily zhruba o 12.000 lidí.

Únor je podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba měsíc, kdy pravidelně kulminuje statistika nezaměstnanosti a ve spojení se špatnou kondicí ekonomiky to znamená ve výsledku další zhoršení. "S březnem by pak měla opět začít klesat, ale je ještě velmi obtížné odhadovat, jak rychle," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK