Americké akcie uzavřely na dalším rekordním maximu

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek potřetí za sebou uzavřely na rekordním maximu. Řada investorů se však držela stranou kvůli nejistotě před vládní zprávou o únorovém vývoji trhu práce ve Spojených státech.

Dow Jonesův index stoupl o 0,23 procenta na 14.329,49 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu v historii. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,18 procenta na 1544,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,30 procenta na 3232,09 bodu, napsala agentura Reuters.

Dow Jonesův index již od začátku letošního roku posílil o 9,4 procenta. Index S&P 500 si připsal 8,3 procenta. Od rekordního závěrečného maxima ho nyní dělí zhruba jedno procento.

Dnešní vládní zpráva by podle analytiků měla ukázat, že ve Spojených státech v únoru vzniklo 160.000 nových pracovních míst. "Pokud budou údaje zklamáním, přijde pokles," uvedl analytik Paul Zemsky ze společnosti ING Investment Management. "Pokud budou údaje silné, trhy budou mít větší prostor k růstu," dodal.

Na devizovém trhu euro posílilo poté, co Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny a nenaznačila jejich budoucí snížení. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 1,1 procenta na 1,3107 USD. Zaznamenala tak nejvýraznější denní nárůst za dva měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK