Japonská ekonomika si koncem roku vedla lépe, než se čekalo

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. března (ČTK) - Japonská ekonomika si v závěru loňského roku vedla lépe, než naznačovala předběžná data. Hrubý domácí produkt se proti předchozímu čtvrtletí nezměnil, zatímco původně tamní úřady oznámily, že ekonomika o 0,1 procenta klesla. V přepočtu na celý rok pak ekonomika vykázala růst o 0,2 procenta, ačkoliv předběžná data naznačovala pokles o 0,4 procenta.

Zpřesněná data ukazují, že třetí největší ekonomika světa se zvolna dostává z mělké recese. Problémem ale zůstává bilance běžného účtu, která skončila deficitem 365 miliard jenů (asi 75,8 miliardy Kč). To je už třetí schodek v řadě.

Japonsko má od konce loňského roku novou vládu, v jejímž čele stojí premiér Šinzó Abe. Ten už před nástupem do funkce slíbil, že posílí fiskální výdaje a zajistí ekonomice silný měnový stimul, aby ji dostal z vleklé deflace. Takzvaná reflace, tedy návrat k růstu cen, ale asi nebude zcela bezbolestná.

Politika nového ministerského předsedy už stačila způsobit, že kurz jenu vůči dolaru spadl nejníže za tři a půl roku. To je dobrá zpráva pro japonské exportéry, kteří jsou tak schopni lépe konkurovat na světovém trhu.

Slabá měna je ovšem špatnou zprávou pro ty, kteří dovážejí ze zahraničí. Kvůli nízkému kurzu se jim totiž zvyšují náklady, což může zkomplikovat snahu o celkové zotavení ekonomiky. Japonsko je totiž závislé na dovozu surovin, jejichž ceny se ve světě drží vysoko. Při poklesu kurzu jsou tedy suroviny pro odběratele v Japonsku ještě dražší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK