Čínský export v únoru pokračoval v prudkém růstu

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čínský export se v únoru díky silné poptávce ve Spojených státech a jihovýchodní Asii meziročně zvýšil téměř o 22 procent po lednovém nárůstu o 25 procent. Vyplývá to z dnešních údajů čínského celního úřadu.

 

Import v únoru naopak klesl o 15 procent po lednovém nárůstu o 28 procent. Nárůst vývozu je podle agentury Reuters známkou toho, že hospodářský růst v Číně pokračuje v oživení, pokles dovozu však signalizuje, že toto oživení zůstává křehké.

"Udělala na nás dojem schopnost Číny zvyšovat takto výrazně export navzdory umírněnému externímu prostředí," uvedl ekonom Dariusz Kowalczyk ze společnosti Crédit Agricole CIB.

Čínská ekonomika loni stoupla o 7,8 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 1999. Ve čtvrtém čtvrtletí se jí však podařilo zastavit zpomalování růstu, které trvalo sedm čtvrtletí, a hrubý domácí produkt se zvýšil o 7,9 procenta.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni předpověděla, že země během čtyř let vystřídá na první příčce Spojené státy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK