Ve Zlínském kraji přibylo v únoru nezaměstnaných,podíl je 8,6 pct

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. března (ČTK) - Podíl nezaměstnaných ve Zlínském kraji se v únoru zvýšil o 0,1 procentního bodu na 8,6 procenta. Úřady práce evidovaly 34.756 uchazečů o zaměstnání, o 460 více než minulý měsíc. Jde o dosažitelné lidi bez práce, tedy ty, kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

"Celkový počet uchazečů o zaměstnání evidovaných ke konci února 2013 je historicky nejvyšší hned po období ledna až března 2010," řekla dnes ČTK mluvčí zlínského krajského úřadu práce Miriam Majdyšová. Nárůst nezaměstnanosti ale nebyl tak vysoký jako v lednu, kdy se podíl nezaměstnaných zvýšil proti prosinci o 0,7 procentního bodu.

Bylo to zejména díky nižšímu počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání, kterých se v únoru zapsalo 2623, to jest asi polovina nově evidovaných v lednu. Klesl ale i počet uchazečů vyřazených z evidence, kterých bylo 2178, to jest o 11 procent méně. Ve srovnání s loňským únorem je v kraji o 4245 uchazečů o zaměstnání více.

Podíl nezaměstnaných se v únoru mírně zvýšil také v celostátním průměru, činil 8,1 procenta. Je to o jednu desetinu více než na konci ledna. Bez práce bylo 593.683 lidí, z toho dosažitelných uchazečů bylo 579.969.

MPSV od letoška užívá novou metodiku, která nahrazuje registrovanou míru nezaměstnanosti podílem nezaměstnaných lidí. Vyjadřuje podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let, zatímco míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem. Proto je číslo vyjádřené novou metodikou nižší než podle staré metodiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK