Ve středních Čechách vzrostla nezaměstnanost o 0,1 na 6,7 pct

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Ve středních Čechách opět přibylo lidí bez práce. Podíl nezaměstnaných v únoru vzrostl proti minulému měsíci o 0,1 procentního bodu na 6,7 procenta. Úřady práce koncem února evidovaly 58.326 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání, vyplývá z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Ministerstvo přešlo od letoška na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nově uvádí podíl nezaměstnaných osob vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Analytik příbramského úřadu práce Jaroslav Minařík vidí za zvýšením nezaměstnanosti zejména přerušení sezonních prací. "Tato skutečnost má nejpodstatnější vliv na zvýšení nezaměstnanosti v tomto období, ve kterém každoročně hodnoty počtu nezaměstnaných kulminují," uvedl.

Další vývoj podle analytika záleží převážně na klimatických podmínkách. Poukázal na to, že s obnovením prací v zemědělství, stavebnictví, povrchových lomech, lesích a dalších odvětvích závislých na počasí se počítá ke konci března nebo v dubnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK