Nezaměstnanost na Vysočině v únoru nestoupla, zůstala na 8,3 pct

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 8. března (ČTK) - Na Vysočině se v únoru zastavil růst nezaměstnanosti a podíl nezaměstnaných lidí na obyvatelstvu kraje zůstal na lednových 8,3 procenta. Z pěti okresů se situace mírně zhoršila pouze na Jihlavsku. Na konci února si v celém kraji hledalo novou práci 28.914 lidí. Vyplývá do z dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Nezaměstnanost v únoru stagnovala na Havlíčkobrodsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku a na Žďársku. V okrese Jihlava se podíl nezaměstnaných lidí zvýšil o desetinu procentního bodu na 8,3 procenta, protože tam ve srovnání s koncem ledna přibylo 61 uchazečů o práci.

Podíl nezaměstnaných vyjadřuje podíl lidí bez práce ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let. Od letošního roku používá ministerstvo práce jen tento nový ukazatel. Předtím se vyčíslovala míra nezaměstnanosti, která poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Nezaměstnaných lidí na Vysočině postupně přibývalo od loňského léta. Ve srovnání s únorem minulého roku jsou nyní počty uchazečů o práci v kraji vyšší zhruba o 2000. Ještě hůř než letos na tom ale Vysočina v tomto období byla v letech 2010 i 2011. V únoru 2010 dokonce počty nezaměstnaných v kraji převýšily hranici 30.000 osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK