Nezaměstnanost na jihu Čech v únoru stoupla na 7,3 procenta

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. března (ČTK) - Nezaměstnanost na jihu Čech se v únoru podle nové metodiky ministerstva práce a sociálních věcí zvýšila na 7,3 procenta. Proti lednu tak byla o desetinu procentního bodu vyšší, meziročně o osm desetin. Bez práce bylo podle úřadů práce 31.625 lidí, kteří mohli ihned nastoupit do práce, meziměsíčně o 413 více. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Podíl nezaměstnaných vyjadřuje nyní podíl lidí nezaměstnaných ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let. Do prosince se vyčíslovala míra nezaměstnanosti, která poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Nezaměstnanost v Česku se v únoru zvýšila na 8,1 procenta z lednových osmi procent. Bez práce bylo podle pracovních úřadů 593.683 lidí, meziměsíčně o 7874 více. Oproti loňskému únoru přibylo 51.998 nezaměstnaných. "Jihočeský kraj se zařadil s podílem nezaměstnaných na páté místo za Prahu, Plzeňský, Středočeský a Královéhradecký kraj," řekl ČTK analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Podíl nezaměstnaných vzrostl v únoru v pěti ze sedmi okresů Jihočeského kraje. V okrese České Budějovice a Český Krumlov se nezměnil. Nejvyšší podíl nezaměstnaných v rámci kraje úřady evidovaly v okrese Český Krumlov - 9,8 procenta, naopak nejnižší byl na Českobudějovicku 5,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK