Nezaměstnanost díky jaru začne podle analytiků asi mírně klesat

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Únorová nezaměstnanost 8,1 procenta podle většiny analytiků zřejmě zaznamenala v letošním roce vrchol. Díky nástupu sezonních prací by měla od března mírně klesat. Vzhledem k recesi tuzemské ekonomiky ale nelze podle analytiků očekávat výraznější zlepšení na trhu práce dříve než na konci letošního roku.

 

Nezaměstnanost v Česku se v únoru zvýšila na 8,1 procenta z lednových osmi procent. Bez práce bylo podle pracovních úřadů 593.683 lidí, meziměsíčně o 7874 více. Podle analytiků jde o další historický rekord počtu nezaměstnaných v Česku.

"Podle dříve používaného ukazatele by registrovaná míra nezaměstnanosti dosáhla 10,2 procenta," upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Dosud nejvyšší byla přes deset procent v lednu. Vzhledem k očekávanému vývoji české ekonomiky lze podle Marka očekávat obrat ve vývoji nezaměstnanosti k lepšímu nejspíše až na přelomu roku nebo v roce příštím.

"Únorový výsledek by měl být pro letošek maximum, dále už nezaměstnanost neporoste. V březnu už začnou pozvolna sezonní práce, které by měly absorbovat některé lidi bez zaměstnání. Situace ale rozhodně není nejlepší," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Vše i podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nasvědčuje tomu, že v únoru byla nezaměstnanost na maximu a od března začne klesat s tím, jak se zahájí sezonní práce. "Pomalu se oživující ekonomika ale zřejmě letos neumožní snížení nezaměstnanosti pod sedm procent," uvedl.

"K dílčímu zlepšení začne na trhu práce docházet už v březnu, kdy se začnou obnovovat sezonní práce v zemědělství a stavebnictví," uvedl i analytik ČSOB Petr Dufek. Nečeká ovšem, že by se celkový trend nezaměstnanosti už letos začal zlepšovat. "Ekonomika se nezačala ještě ani stabilizovat, a tak na trvalý pokles počtu uchazečů o práci si musíme počkat nejspíše až do roku 2014," dodal.

Během jarních měsíců dojde i podle analytika firmy Akcenta Miroslava Nováka k poklesu nezaměstnanosti díky obnovení sezonních prací, ale v závěru roku se celkový stav opětovně zhorší. "Pokud dojde na pracovním trhu k určitému zlepšení, tak ne dříve než v příštím roce," odhadl.

"V mezinárodním porovnání pak můžeme být ale spokojení," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Uvedl, že podle metodiky Eurostatu činí česká nezaměstnanost 7,1 procenta, evropský průměr je 11,3 procenta. "Mezi jednookými jsme králi. Proti Rakousku máme však nezaměstnanost nehorázně vysokou. Rakouská nezaměstnanost činila podle dat Eurostatu jen 4,9 procenta," uvedl. Ve Španělsku například překonala 26 procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK